Noord-Koreaanse leider houdt nieuwjaarstoespraak

anoniem_22072019025900

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft dinsdag gezegd dat verhoging van de levensstandaard de belangrijkste taak is voor het nieuwe jaar. In zijn eerste nieuwjaarstoespraak riep hij het volk op zich met dezelfde toewijding op economische verbeteringen te richten als de Noord-Koreaanse raketgeleerden hebben gedaan bij de voorbereidingen van de lancering van een langeafstandsraket vorige maand. Hij drong aan op de ontwikkeling van geavanceerdere wapens, een 'revolutie' in wetenschap en techniek, en hereniging met de 'landgenoten' in Zuid-Korea.

Het was voor het eerst sinds negentien jaar dat de staatstelevisie een nieuwjaarstoespraak van een Noord-Koreaanse leider uitzond. Kims grootvader en grondlegger van het communistische Noord-Korea Kim Il Sung placht het volk met Nieuwjaar toe te spreken, maar zijn vader Kim Jong Il hield er gedurende zijn zeventienjarige regeerperiode niet één. Onder Kim Jong Il werd de nieuwjaarsboodschap als een gezamenlijk hoofdartikel in de drie grootste kranten van het land gepubliceerd.

De jaarwisseling werd deze keer ook voor het eerst groots gevierd met kanonschoten en vuurwerk in Pyongyang.

De toespraak was een duidelijke erkenning dat de Noord-Koreanen in de eerste plaats een beter leven willen. Het land heeft weinig grond die geschikt is voor landbouw, kampt regelmatig met natuurrampen en heeft de grootste moeite om in de voedselbehoefte van zijn 24 miljoen inwoners te voorzien. In zijn toespraak zei Kim dat Noord-Korea tot grootste prestaties in staat is, getuige de geslaagde raketlancering, maar repte hij met geen woord over het Noord-Koreaanse atoomprogramma. Ook onthield hij zich van kritiek op de Verenigde Staten.