Akkoord VS over afwenden fiscal cliff

anoniem_22072019025900

In de Verenigde Staten is op het allerlaatste moment een akkoord bereikt tussen het Witte Huis en de Republikeinen om de zogeheten fiscal cliff af te wenden. De deal werd gesloten voor de deadline waarna automatisch bezuinigingen in werking zouden treden, maar het Huis van Afgevaardigden was al naar huis waardoor er niet op tijd over is gestemd.

Omdat de beurzen en bedrijven dicht zijn op Nieuwjaarsdag is er feitelijk extra tijd om de deal om te zetten in wetgeving. Daardoor hoeven de gevolgen van de fiscal cliff niet direct voelbaar te zijn. Economen vreesden dat de automatische bezuinigingen en belastingverhogingen de VS in een nieuwe recessie zouden storten.

President Barack Obama gaf tijdens een persconferentie maandagavond al aan dat een akkoord in de maak was. Bronnen binnen zijn partij geven aan het akkoord even voor middernacht in Washington (06.00 uur Nederlandse tijd) is gesloten.

Bronnen lieten eerder al weten dat onder het op handen zijnde akkoord het belastingtarief voor gezinnen met een inkomen boven de 450 duizend dollar omhooggaat naar 39,6 procent. Dat is een hogere inkomensgrens dan waar Obama tijdens zijn verkiezingscampagne op had ingezet. Ook worden bezuinigingen die op 1 januari in zouden gaan twee maanden uitgesteld.