Astana wil bij beweging voor schone wielersport

Niels (DerMeister)

Wielerploeg Astana wil lid worden van de 'Beweging voor een geloofwaardige wielersport', beter bekend als de MPCC. Dat schrijft de nieuwe teammanager Aleksandr Vinokourov, zelf ooit geschorst wegens dopinggebruik, aan MPCC-voorzitter Roger Legeay, meldt de wielernieuwssite Velonation donderdag.

"Schadelijke praktijken in het verleden hebben de toekomst van het professionele wielrennen problemen bezorgd, waardoor de reputatie, het imago en de levensvatbaarheid van de sport serieus in gevaar komen", schrijft de regerend olympisch kampioen op de weg. "De dopingpraktijken en de omstandigheden die dat mogelijk maakten mogen nooit meer voorkomen."

"Wij vinden de waarden van MPCC een geloofwaardige, vrijwillige stap naar het beschermen en het herstellen van het positieve, schone imago van het professionele wielrennen", stelt de Kazach, die zelf lang als renner actief was voor Astana.

Leden van de beweging verplichten zichzelf tot extra regels. Zo mogen betrapte renners onder geen beding aan de start verschijnen, ook als nog geen contra-expertise is uitgevoerd. Ook moet het team zichzelf schorsen als in een tijdspanne van een jaar meerdere renners positief zijn getest.

Rabobank besloot eerder deze maand het lidmaatschap van MPCC opnieuw aan te vragen, nadat de formatie zich eerder had teruggetrokken omdat de ploeg ontevreden was over de gang van zaken bij de beweging. Op 7 februari wordt beslist over de toetreding van nieuwe leden tot de organisatie.


Astana wil bij beweging voor schone wielersport (Foto: Novum)