[Premier League] United, Chelsea winnen, City onderuit

Niels (DerMeister)

Manchester United heeft woensdag uitstekende zaken gedaan aan kop van de Premier League. De ploeg van Sir Alex Ferguson won zelf in een spektakelstuk met 4-3 van Newcastle United en zag naaste belager en rivaal Manchester City met 1-0 verliezen bij Sunderland. Het verschil liep daardoor op tot zeven punten in het voordeel van United.

Javier Hernandez maakte op het van tradities verweven Boxing Day in blessuretijd de winnende goal. Even daarvoor had Robin van Persie met zijn dertiende competitiegoal de 3-3 gemaakt. United werkte in totaal driemaal een achterstand weg. Anita werd vlak voor tijd met een op het oog zware blessure per brancard afgevoerd.

Op Old Trafford stonden drie Nederlanders aan de aftrap. Naast Van Persie en Anita had goalie Tim Krul bij de bezoekers een basisplaats. Oud-Vitessenaar Alexander Büttner bleef de gehele wedstrijd op de bank bij United.

De bezoekers kwamen al na drie minuten op voorsprong, via James Perch. De middenvelder profiteerde van weifelend optreden van United-doelman David de Gea. Jonny Evans maakte vervolgens gelijk, maar groeide vrij snel daarna uit tot de schlemiel. Na een halfuur werkte hij een bal in eigen doel. De treffer werd aanvankelijk afgekeurd omdat spits Papiss Cissé hinderlijk buitenspel gestaan zou hebben, maar scheidsrechter Michael Dean kwam terug op die beslissing.

Na rust kwam United via Patrice Evra voor de tweede maal op gelijke hoogte, maar door de 2-3 van Cissé moest de thuisploeg weer in de achtervolging. Uiteindelijk bracht Van Persie United voor de derde keer langszij. De spits verschalkte in twee instanties collega-international Krul.

United maakte in de slotfase vol jacht op de winnende goal. Daartoe kreeg het ook grote kansen, maar Van Persie en Hernández (2x) toonden zich niet koelbloedig. Aan de andere kant mocht United ook niet klagen dat de bezoekers de paal raakten. In de blessuretijd kwam de 4-3 er alsnog, nadat Hernández eindelijk zijn vizier een keer goed had afgesteld.

United deed uitstekende zaken omdat rivaal City met 1-0 verloor bij Sunderland. Adam Johnson, nota bene oud-speler van City, scoorde acht minuten na rust de winnende goal. Vorig seizoen verloor de ploeg van Roberto Mancini op 1 januari met dezelfde cijfers bij Sunderland.

Benitez lijkt Chelsea onder controle te hebben
Chelsea lijkt zijn draai onder trainer Rafael Benitez eindelijk gevonden te hebben. Na de 8-0 overwinning van afgelopen weekeinde tegen Aston Villa werd woensdag een 1-0 uitzege geboekt op Norwich City. Door de zege handhaaft Chelsea zich op de derde plaats in de Premier League. De ploeg heeft slechts één verliespunt meer dan nummer twee Manchester City.

Juan Mata maakte in de 38e minuut het winnende doelpunt. De Spaanse matchwinner kreeg in blessuretijd een publiekswissel en werd vervangen door Nathan Aké. Voor de Nederlandse jeugdinternational betekende dat zijn competitiedebuut in het shirt van Chelsea.

Everton steeg ten koste van Arsenal, dat door een metrostaking niet in actie kon komen tegen West Ham United, naar de vierde plaats. Wigan Athletic, met Ronnie Stam in de basis, werd door de Toffees met 2-1 verslagen. Johnny Heitinga viel bij Everton twintig minuten voor tijd in.

Overige uitslagen Premier League woensdag:

Queens Park Rangers - West Bromwich Albion 1-2

Reading - Swansea City 0-0

Fulham - Southampton 1-1

Manchester United - Newcastle United 4-3

Sunderland - Manchester City 1-0