Clasie en Fischer lovend over 2012, Maher niet

Niels (DerMeister)

Ook in 2012 drukten diverse toptalenten hun neus aan het venster. Een van de revelaties was Jordy Clasie. "Mijn jaar 2012 zal ik niet snel vergeten", stelt de middenvelder van Feyenoord dan ook enthousiast. Exclusief voor Novum Nieuws blikken Clasie en twee andere toptalenten terug op 2012. In navolging van Clasie is ook Ajacied Viktor Fischer lovend, terwijl AZ'er Adam Maher van zware tijden spreekt.

Clasie was afgelopen jaar een van de sensaties op de Nederlandse velden. De kleine middenvelder keerde met Feyenoord terug aan de nationale top en werd ook nog eens international. Hij heeft inmiddels twee interlands achter zijn naam staan.

"Fantastisch natuurlijk", zegt de 21-jarige Clasie. "We zijn tweede geworden met Feyenoord. Een prachtig seizoen, waarin we veel mooie resultaten gehaald hebben. En mijn debuut in het Nederlands elftal was ook geweldig." Feyenoord sloot 2012 in stijl af, met een zege op FC Groningen. "De winst zondag was helemaal een goede afsluiting. Met Feyenoord zijn we nu ook weer op de goede weg."

Een ander toptalent in opkomst is Fischer. De Deense vleugelaanvaller brak de afgelopen maanden als een komeet door in Amsterdam. "Het is een heel mooi jaar geweest, zeker weten", zegt hij. Eerder dan verwacht is de 18-jarige Deen een vaste waarde voor de landskampioen. "Dat had ik wel durven dromen, maar ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Maar wel gehoopt en dat is gelukt."

"De laatste tien weken zijn gewoon fantastisch geweest", vervolgt Fischer, die wel van een jongensboek durft te spreken. "Misschien een beetje wel ja." Als kers op de taart maakte de aanvallende middenvelder in november ook nog zijn interlanddebuut tegen Turkije. Fischers Ajax staat momenteel derde in de Eredivisie en wist als enige Nederlandse club Europese overwintering af te dwingen.

Voor Maher was 2012 een jaar van hoge pieken en diepe dalen. Aanvankelijk verliep het crescendo. De 19-jarige Maher liet met AZ in nationaal en internationaal opzicht van zich spreken en werkte zich op tot international. De afgelopen maanden werden AZ en Maher echter teruggeworpen en werd de eerste seizoenshelft afgesloten op een teleurstellende twaalfde plaats, slechts drie punten boven de degradatiestreep.

"Met ups en downs", beschrijft Maher het afgelopen kalenderjaar. "We hebben vorig jaar een heel mooi seizoen gehad met mooie wedstrijden, vooral in de Europa League. Dit seizoen gaat het wat minder. Ik denk dat we veel punten hebben laten liggen voor ons niveau en dat moet eigenlijk niet kunnen." Zijn persoonlijke ontwikkeling loopt parallel met die van AZ. "Het zijn moeilijke en zware tijden", stelt de tweevoudig international, die vindt dat hij vorige week tegen FC Twente 'wel liet zien wat hij waard is'.

Zijn uitstekende optreden tegen de gedeeld koploper van de Eredivisie deed de belangstelling voor zijn persoon weer aanwakkeren. Maher durft niet met zekerheid te zeggen of hij in de tweede seizoenshelft nog steeds speler van AZ is. "Dat weet ik niet. We moeten afwachten." In de zomer liep belangstelling van PSV op niets uit. Maher liet al diverse malen weten een stap hogerop te ambiëren.