2012 was zonniger en natter dan gebruikelijk

Redactie

Nederland heeft dit jaar meer zonuren en meer regen gehad dan gemiddeld. De zon was 1717 uren te zien, tegenover een gemiddelde van 1639. Daarbij viel negenhonderd millimeter neerslag, vijftig millimeter meer dan gemiddeld. Dat blijkt woensdag uit een jaaroverzicht van weeronline.nl.

Het was dit jaar gemiddeld 10,4 graden in De Bilt, dat is 0,3 graden warmer dan normaal. De meteorologen van weeronline.nl vinden de weersinvloeden waardoor het in februari net niet tot een Elfstedentocht kwam het meest bijzondere weerfeit van dit jaar.

Sinds 1997, de laatste keer dat de Elfstedentocht werd gereden, waren de verwachtingen niet zo hoog gespannen. Het ijs was echter aangetast door sneeuw, die op plekken waar het ijs te dun was niet op tijd van het parcours kon worden geveegd.

Door deze vorstperiode telde februari dertien ijsdagen (waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt uitkomt) terwijl dat er normaal zeven zijn. Het totaal aantal ijsdagen komt dit jaar uit op 51 tegenover 58 normaal. Dit jaar ging weertechnisch gezien al bijzonder van start, 1 januari werd het 12,9 graden, waarmee het de warmste Nieuwjaarsdag ooit was.

Zoals gebruikelijk viel in de kustgebieden meer neerslag dan in de rest van het land. In het westen en zuidwesten viel op veel plaatsen honderd millimeter meer dan normaal. Ook in Friesland was het natter dan mocht worden verwacht, in Leeuwarden viel zelfs tweehonderd millimeter meer dan normaal. In het oosten zat de hoeveelheid wel rond het gemiddelde.


2012 was zonniger en natter dan gebruikelijk (Foto: Novum)