Chinese geleerden willen politieke hervormingen

MarcusViridis

Meer dan zeventig prominente Chinese geleerden hebben de nieuwe leiders van de Communistische Partij opgeroepen gematigde politieke hervormingen door te voeren, zoals het scheiden van de partij van de regering. Ze spraken echter niet over het beëindigen van het eenpartijstelsel.

De petitie was opgesteld door Zhang Qianfan, hoogleraar recht aan de Universiteit van Beijing. De CP wordt in het document opgeroepen het land volgens de grondwet te leiden, om de vrijheid van meningsuiting te beschermen, om het opzetten van privé-ondernemingen te stimuleren en om een onafhankelijk rechtssysteem toe te staan. Chinezen moeten hun eigen vertegenwoordigers kunnen kiezen zonder tussenkomst van de CP, aldus de petitie.

Zhang zegt dat de noodzaak bestaat om de grote problemen waarmee het land kampt aan te pakken, zoals sociale ongelijkheid, machtsmisbruik van overheidsfunctionarissen en corruptie. "China loopt het risico op een revolutie en op chaos als het niet snel verandert", zei Zhang.

In de petitie staan enkele punten die ook in Charter 08 stonden, een manifest uit 2008 waarin democratische hervormingen werden geëist. De belangrijkste man achter dat stuk, schrijver Liu Xiaobo, zit een elfjarige gevangenisstraf uit wegens opruiing.

Het huidige document is milder van toon. "We hopen dat de regering het kan accepteren en dat het gesprekken tussen de regering en de bevolking op gang brengt", zei Zhang.