Ook CIA kritisch over Bin Laden-film

René (MrManiak)

Ook de CIA heeft zich kritisch uitgelaten over Zero Dark Thirty, de film over de tien jaar durende jacht op Osama Bin Laden. Michael Morell, baas van de Amerikaanse geheime dienst, benadrukt in een verklaring op de website van de CIA dat de film feiten dramatiseert, hoewel deze wel wordt gepresenteerd als historisch nauwkeurig.

De film kreeg de afgelopen maanden al meermalen stevige kritiek te verduren. Nog vorige week spraken enkele Amerikaanse senatoren, onder wie John McCain, zich uit tegen de film. Ze zijn het niet eens met de vermeende suggestie in de film dat martelen effectief zou zijn.

"Normaliter doe ik geen uitspraken over Hollywoodfilms. In het geval van Zero Dark Thirty, die gaat over een van de grootste wapenfeiten uit onze geschiedenis, moet ik echter een en ander nuanceren", schrijft Morell.

"De film neemt aanzienlijke artistieke vrijheid, ook als het gaat om CIA-manschappen, van wie sommigen zijn overleden voor ons land", gaat Morell verder. "Ik kan niet toestaan dat hun nalatenschap wordt bezoedeld. De komende weken zullen velen zich kritisch uitlaten over deze film. Onthoud alstublieft dat Zero Dark Thirty geen documentaire is."

"Hoewel onze inlichtingendienst de filmmakers heeft bijgestaan hebben we, net als bij andere entertainmentprojecten, geen controle over het eindproduct", besluit Morell.

Regisseuse Kathryn Bigelow, vooral bekend van het Irakdrama The Hurt Locker, benadrukt steeds dat de film apolitiek is. Zero Dark Thirty draait vanaf 24 januari in de Nederlandse bioscopen.