Duitsers willen überkerstboom klonen

Redactie

Duitse wetenschappers hopen in de nabije toekomst de jaarlijks terugkerende zoektocht van Duitsers naar de perfecte kerstboom te vergemakkelijken. Zij hebben het plan opgevat de Nordmann-spar, die van alle kerstbomen superieur wordt geacht, te klonen, liet een bioloog van de Humboldt Universität in Berlijn vrijdag weten.

De Nordmannen groeien van nature in de Kaukasus, maar staan ook op gigantische plantages in Duitsland strak in het gelid. Toch haalt van deze bomen nog altijd veertig procent niet de kapbare leeftijd van tien tot veertien jaar, aldus bioloog Kurt Zoglauer. Sommige bezwijken op jonge leeftijd in het winterweer, andere hebben de verkeerde tint groen.

Zoglauer en zijn team hopen een methode te ontwikkelen waarmee in 2016 de beste exemplaren Nordmann kunnen worden gekloond. Vol en zonder knoesten moeten de bomen zijn, aldus de wetenschappers op de website van de universiteit. Ze willen daarvoor bomen met uitzonderlijke eigenschappen combineren en die in grote aantallen produceren. De Duitse regering steunt het project met een subsidie.