Salarissen en bonussen NS aan banden

Redactie

Het beloningsbeleid van de NS wordt aanzienlijk versoberd. Het inkomen van bestuurders van het spoorbedrijf wordt in de toekomst 35 procent lager en de maximale bonus wordt meer dan gehalveerd. Dat maakte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad bekend.

De bonus wordt bovendien in sterke mate gekoppeld aan het op tijd rijden van de trein en het oordeel van de reiziger. Als zich grote verstoringen voordoen, bijvoorbeeld als gevolg van winterweer, krijgen de bestuurders helemaal geen bonus.

"De NS heeft een sleutelrol in de bereikbaarheid van Nederland", zegt Dijsselbloem. "Daarom stel ik hoge eisen aan de NS. Door dit beloningsbeleid staat de reiziger, en niet financiële prestaties, voorop", aldus Dijsselbloem.

Het nieuwe bonusbeleid is vastgesteld op voorspraak van de raad van commissarissen van het bedrijf, waarvan de staat de enige aandeelhouder is.

De nieuwe regels voor de bonussen worden direct van kracht. De nieuwe regels voor vaste salarissen gelden alleen voor nieuwe bestuurders.


Salarissen en bonussen NS aan banden (Foto: Novum)