Kabinet en media moeten met elkaar in overleg

Redactie

Het kabinet moet zich gaan buigen over het zelfregulerend vermogen van de journalistiek. De Tweede Kamer wil dat het kabinet met de sector in overleg treedt om uitwassen zoals die zich in Engeland bij News of the World voordeden te voorkomen. Een Kamermeerderheid sprak zich hier donderdag voor uit.

De Kamer benadrukt dat de journalistiek onafhankelijk moet zijn en daarom geen overheidscontrole behoeft. Maar tegelijkertijd wordt geconstateerd dat de Raad voor de Journalistiek onder druk staat, nu steeds meer media deze niet meer erkennen.

In Engeland ligt de journalistiek onder zware kritiek na uitwassen van de roddelpers. Die bleek onder meer jarenlang mensen af te hebben geluisterd.

De Kamer droeg staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) ook op om de publieke taak die de publieke omroep heeft scherp in de gaten te houden. Dekker wil dat publieke omroepen meer eigen inkomsten genereren. De Kamer eist dat hierbij de kerntaak van de publieke omroep niet uit het oog wordt verloren.

Ook wil de Kamer dat regionale en nationale omroepen meer gaan integreren en dat er speciale aandacht blijft voor Omroep Friesland. Die heeft volgens het parlement namelijk een 'bijzondere positie in het waarborgen van de Friese taal als tweede rijkstaal'.