Orthodontisten naar rechter om tariefverlaging

MarcusViridis

Orthodontisten stappen naar de rechter vanwege de verlaging van de tarieven voor de orthodontie. Per 1 januari moeten de prijzen met zestien procent omlaag en dat vindt de Vereniging van Orthodontisten (VvO) te gortig, meldt de vereniging donderdag.

Twee jaar geleden moesten de tarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ook al met zestien procent omlaag. De prijzen voor sommige beugels worden volgens de VvO nu zo laag dat ze onder de kostprijs komen. "We kunnen die beugels dus niet meer aanbieden", aldus voorzitter van de vereniging Gerard Steenvoorden eerder.

Op langere termijn zouden de lagere prijzen leiden tot verschraling van de orthodontische zorg. Zo zouden pas afgestudeerde orthodontisten geen eigen praktijk meer kunnen starten omdat ze geen financiering meer zouden krijgen. Tegelijkertijd stoppen oudere orthodontisten eerder, omdat investeringen niet meer terugverdiend kunnen worden.

De Leidse hoogleraar Richard Gill noemt de onderzoekmethoden en statistische onderbouwing van de rapporten van de NZa die de grondslag vormen voor de verlaging ondertussen 'op zijn best irrelevant en op zijn slechtst uiterst misleidend'. Gill bekeek de rapporten op verzoek van de VvO.

Wanneer de zaak dient, is nog onduidelijk. De VvO won eerder al eens een soortgelijke zaak voor de tarieven voor 2007, 2008 en 2009.

De NZa stelt al jaren dat de tarieven voor orthondontie te hoog zijn. De prijzen staan volgens de NZa niet meer in verhouding tot de kosten.