Almere klaagt over nieuwe dienstregeling NS

Redactie

De gemeente Almere maakt zich ernstig zorgen over de nieuwe spoordienstregeling. Treinen van en naar Almere zijn overvol, mensen blijven achter op de perrons en reistijden zijn langer, schrijft het gemeentebestuur donderdag in een brandbrief aan staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA).

Een kleine twee weken geleden ging de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen in. Volgens de gemeente zorgen de opening van de Hanzelijn, die Almere met het noorden van het land verbindt, en het station Almere Poort wel voor een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid van Almere.

Maar met het ingaan van de nieuwe dienstregeling verdween de 'intercitystatus' van het station Almere Buiten. Volgens de gemeente leidt dat tot een extra reistijd van tien minuten naar 'werkgebieden' in Amsterdam. Ook zitten de sprinters die het station aandoen daardoor nu overvol. "Toch een beetje gek. Je zou verwachten dat de reiziger er met de opening van de Hanzelijn en station Poort op vooruit zou gaan, maar het tegenovergestelde is het geval", zegt wethouder Adri Duivesteijn.

De gemeente uitte eerder al zorgen over de kwestie. Toen gaf de NS volgens Almere aan dat er bij grote drukte op de Flevolijn een trein tussen Almere en Schiphol kan worden toegevoegd. Het gemeentebestuur wil nu dat die toezegging in de praktijk wordt gebracht.