Lek vrijlating kroongetuige La S. niet gevonden

Redactie

Het onderzoek naar het uitlekken van de vrijlating van kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Peter la S. door de Rijksrecherche heeft niets opgeleverd. Verhoren hebben niet duidelijk gemaakt of iemand bij politie of justitie zijn ambtsgeheim heeft geschonden.

Nrc.next schreef in juni dat La S. was vrijgelaten. De journalist die het stuk schreef, zei zich te hebben gebaseerd op 'opsporingsbronnen'. Advocaat van La S. Richard Korver deed vervolgens aangifte van schending van het ambtsgeheim. Zijn cliënt zou zich grote zorgen om zijn veiligheid maken nu bekend is dat hij op vrije voeten is.

Verhoren van de Rijksrecherche hebben volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag geen duidelijkheid verschaft over wie de 'opsporingsbronnen' waar de journalist zich op baseert zouden kunnen zijn. De verslaggever wil zelf ook niet zeggen wie zijn bron is. Het onderzoek is daarmee afgerond.

La S. zat vast op verdenking van moord, maar in ruil voor medewerking met het Openbaar Ministerie in het Passageproces werd tegen hem slechts acht jaar cel geëist. Hij heeft twee derde van die straf in voorarrest uitgezeten. De rechter moet de deal nog beoordelen.