Leraren school Texas mogen wapens dragen

Redactie

In het kleine Texaanse stadje Harrold maken ouders en kinderen zich niet echt druk over de veiligheid op de enige school die het stadje rijk is. Dat komt grotendeels doordat de leraren toestemming hebben gekregen een wapen bij zich te dragen. Het dichtstbijzijnde politiebureau is een half uur verderop en de mensen in Harrold kennen en vertrouwen elkaar. Daarom besloot het schoolbestuur toestemming te geven.

"We hebben geen geld voor een bewaker, maar dit is een veel betere oplossing", aldus hoofdinspecteur David Thweatt. "Een schutter kan een bewaker of een agent die zichtbaar gewapend is uitschakelen, maar onze docenten hebben allemaal hun master gehaald, zijn wat ouder en hebben uitvoerige training ondergaan. En hun wapens zijn niet zichtbaar. We kunnen onze kinderen beschermen."

Naar aanleiding van de schietpartij op een basisschool in Newton, in de staat Connecticut, heeft een groeiend aantal staten gezegd in overweging te nemen of docenten en ander schoolpersoneel toestemming moeten krijgen om wapens te dragen. In Texas is dit in principe verboden, tenzij de school schriftelijk toestemming heeft gegeven. In Arizona en zes andere staten bestaan vergelijkbare wetten. Daar geldt echter een uitzondering voor mensen die een vergunning hebben om onzichtbaar een wapen te dragen.

In Harrold gaf de school in 2007 de leerkrachten toestemming wapens te dragen. Elke docent die een vergunning van de staat had gekregen voor het onzichtbaar dragen van een wapen, moest vervolgens toestemming krijgen van een speciale raad, die de docent beoordeelde op crisisbestendigheid en persoonlijkheid. Ook werden de docenten getraind hoe ze om moesten gaan met crises en gijzelingen. De docenten moeten speciale munitie gebruiken die het risico op een afketsende kogel verminderen.

Sommige ouders hebben hun kinderen speciaal ingeschreven op de school in Harrold vanwege het vuurwapenbeleid. "Ik denk dat het een fantastisch idee is dat opgeleide docenten wapens dragen", aldus CaRae Reinisch, wier twee kinderen in Harrold naar school gaan. "Maar ik haat het dat het zo ver is gekomen."

Tegenstanders menen dat het aantal gewonden en doden zal stijgen, omdat de docenten en ander onderwijspersoneel niet dagelijks met misdaad te maken hebben. Ze wijzen op een schietpartij bij het Empire State Building in augustus. Een ontslagen kledingontwerper schoot daar zijn voormalige collega dood. Uiteindelijk werd de kledingontwerper door de politie doodgeschoten. Negen omstanders raakten gewond als gevolg van afketsende kogels en rondvliegende scherven. "Je gaat van docenten, mensen die les geven aan 6-jarigen, verwachten dat ze in kunnen grijpen als er een schutter opduikt?", zei Ladd Everitt van de Coalition to Stop Gun Violence. Hij noemde het 'waanzin'.

Dan Gross, voorzitter van de Brady Campaign die zich richt op het terugdringen van vuurwapengeweld, zei dat door de discussie over het bewapenen van leraren de discussie over 'echte zaken' die een schietpartij op school kunnen voorkomen op de achtergrond raakt. 'Bovendien is het een volgende stap in de gevaarlijke discussies waarin alleen maar wordt gesproken over wapens als bescherming, terwijl over de gevaren die de wapens vormen niet wordt gesproken', zei Gross.

De school in Harrold is ondertussen niet van plan het beleid te wijzigen. "Niets is honderd procent zeker, maar hopen dat een tragedie niet zal plaatsvinden is een slecht plan", aldus Thweatt. En zo denken er meer mensen over. De wapenverkoop is na het drama in Newtown in sommige staten tot recordhoogte gestegen. Juist het wapen dat de schutter in Newtown gebruikte wordt massaal aangeschaft, omdat gevreesd wordt dat het wapen verboden wordt. Met name in de staten Colorado, Nevada, Tennessee, Californië en Virginia deden wapenhandelaren goede zaken.

Niet alleen de wapenverkoop is gestegen, ook de verkoop kogelvrije rugtasjes neemt toe. De rugtasjes, waar in de rug een pantser is ingebouwd, moeten kinderen dekking geven als er een schietpartij uitbreekt. De kosten kunnen oplopen tot vierhonderd dollar en het pantser beschermt alleen tegen kogels uit vuistvuurwapens en niet uit een aanvalswapen zoals werd gebruikt in Newtown, maar dat weerhoudt veel ouders er niet van de rugzakjes te kopen.

Ken Larson heeft al besloten dat zijn nu 1-jarige zoontje op zijn eerste schooldag een gepantserde rugtas meekrijgt. Hij een zijn vrouw hebben er meteen eentje aangeschaft na de schietpartij in Newtown. Larson heeft zelf ook een gepantserde rugtas. Die draagt hij als hij naar de bioscoop gaat. "Ik hoef er niet over na te denken. Het leven van mijn zoon is van onschatbare waarde. Als ik voor tweehonderd dollar een rugtas kan krijgen die het veiliger voor hem maakt, dan hoef ik daar niet over na te denken."

Sommige deskundigen betwijfelen of het een verstandige reactie is om kinderen met kogelvrije rugtassen naar school te sturen. Ouders zouden kalmte moeten tonen en geen angst. "Dit zorgt er niet voor dat de veiligheid van kinderen groter wordt. Dit zorgt voor angst en wantrouwen van klasgenootjes", aldus psychiater Anne Marie Albano van de Universiteit Columbia.