Consumenten weer pessimistischer

Redactie

Het consumentenvertrouwen is in december met twee punten gedaald naar -39. Consumenten zijn vooral pessimistischer geworden over het economische klimaat. Die deelindicator daalde acht punten naar -64. De koopbereidheid nam daarentegen met twee punten licht toe, naar -23 punten. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Consumenten zijn zowel somber over het economische klimaat in de afgelopen twaalf maanden, als over de komende twaalf maanden. De deelindicator over het klimaat in de afgelopen maanden daalde met acht punten naar -73. Voor de toekomst daalde deze indicator van -47 naar -54.

Desondanks zijn consumenten minder pessimistisch geworden over hun eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Die deelindicator steeg met acht punten naar -24.

September was de laatste maand die een stijging van het consumentenvertrouwen liet zien. In oktober daalde de index naar -32. In november daalde deze verder naar -37. Het vertrouwen staat al ruim vijf jaar onder het neutrale niveau van nul.


Consumenten weer pessimistischer (Foto: Novum)