Van Marwijk: "Spelers waren wel fit"

Peterselieman

Voormalig bondscoach van het Nederlands elfta, Bert van Marwijk, heeft met verbazing gereageerd op de woorden van KNVB-directeur Bert van Oostveen. Deze liet vandaag weten dat de Oranjespelers tijdens het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne niet fit waren.

Nederland eindigde dat toernooi als laatste in de poule en werd hierdoor roemloos uitgeschakeld. Dat lag volgens Van Marwijk niet aan de fitheid van de spelers. "Ik begrijp niet hoe ze dat wetenschappelijk hebben kunnen onderzoeken. We hebben met de selectie precies hetzelfde conditieprogramma gevolgd als twee jaar geleden bij het WK. Toen waren we in de verlenging van de finale zelfs nog fit."

De temperatuursverschillen tussen Polen en Oekraïne die volgens funest waren volgens Van Oostveen zijn volgens Van Marwijk ook geen argument. "Er zijn landen die de eindstrijd haalden en die precies hetzelfde hebben gedaan als wij. Ik geloof gewoon niet dat er fouten zijn gemaakt. We hebben bij de spelers voortdurend tests en metingen gedaan en die waren allemaal goed. Belangrijker is dat fitheid meestal wordt afgelezen aan uitslagen. Als je wint met 5-1, oogt een ploeg veel fitter. Maar dat is het antwoord van iemand uit het voetbal."