Catalaans regeerakkoord voorziet in referendum

Redactie

De twee grootste Catalaanse partijen hebben woensdag een regeerakkoord gesloten, dat erin voorziet dat er in 2014 een referendum over onafhankelijkheid wordt gehouden in Catalonië. De Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria zei in reactie op het akkoord dat de regering een dergelijk referendum kan tegenhouden, omdat het in strijd is met de grondwet.

De partij van de Catalaanse president Arthur Mas, de centrumrechtse CiU, gaat regeren met de linkse ERC. Mas' partij verloor bij de vorige maand in Catalonië gehouden parlementsverkiezingen twaalf zetels en moest daarom een coalitie vormen. In het regeerakkoord wordt geen datum genoemd voor het referendum. Ook de vraag die aan de kiezers zal worden voorgelegd moet nog worden geformuleerd, maar in het akkoord staat dat de Catalanen zich erover zullen kunnen uitspreken of ze willen dat Catalonië een Europese staat wordt.

De Europese Unie heeft al laten weten dat het EU-lidmaatschap van een onafhankelijk Catalonië niet vanzelfsprekend is, maar aangevraagd zal moeten worden. Peilingen wijzen uit dat er in Catalonië vrijwel evenveel voor- als tegenstanders van onafhankelijkheid zijn, maar als onafhankelijkheid vertrek uit de EU betekent is de meerderheid tegen.

Volgens de Spaanse regering is een referendum over een verandering van de status van Catalonië binnen Spanje illegaal en ongrondwettelijk. In 2005 hield het Spaanse parlement een referendum over onafhankelijkheid in Baskenland tegen.