Wanhopige Fyra-passagiers belagen NS'ers

Marc (MPG)

Op en rond het station in Rotterdam wordt NS-personeel geregeld lastig gevallen door boze Fyra-passagiers. De reizigers zijn gefrustreerd vanwege de aanhoudende problemen met de hogesnelheidstreinen.

Het personeel wordt door de vertraagde reizigers uitgescholden, geïntimideerd en soms zelfs bedreigd. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

De NS-top heeft inmiddels een brandbrief van vakbond FNV-spoor ontvangen. Volgens de bond 'kan het zo niet langer'. "De medewerkers durven zich niet meer op het station te vertonen in hun NS-uniform," meldt vakbondsbestuurder Roel Berghuis.

De Fyra kampt al sinds de start van de dienst op 9 december met buitensporig veel uitval en vertraging van treinen. De Belgische reizigersorganisatie verwijst spottend naar de treinen met de woorden 'hogesnelheidstrein van de aldi', omdat er voor de goedkoopste optie is gekozen: treinen van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda in plaats van treinen van gerenommeerde treinenbouwers als Siemens, Alstom of Bombardier. De Nederlandse Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV vindt dat de problemen met de Fyra tot onveilige situaties leiden, en heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport om een rijverbod voor de spaghettiboemels gevraagd.