Rusland verbiedt Amerikaanse adoptie kinderen

Redactie

Rusland gaat de adoptie van Russische kinderen door Amerikanen verbieden. Daarnaast wordt Amerikanen die mensenrechten hebben geschonden, de toegang tot Rusland ontzegd. Dat staat in een nieuwe wet die woensdag door de Russische Tweede Kamer is goedgekeurd, schreven lokale media.

Met een ruime meerderheid stemden de parlementsleden in met de wet. Het is daarom zo goed als zeker dat hij wordt ingevoerd. Deze week wordt nog een keer gestemd door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer, alvorens hij op het bureau van president Vladimir Poetin terechtkomt. De wet kan vanaf 1 januari in werking treden.

Het verbod moet een antwoord zijn op de Magnitskiwet die onlangs in de Verenigde Staten is ingevoerd. Door die wet wordt iedereen die betrokken was bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski, toegang tot de Verenigde Staten ontzegd. Ook worden hun bankrekeningen bevroren en bezittingen in de VS in beslag genomen.

De Moskouse politie arresteerde woensdag 20 mensen die voor het parlementsgebouw stonden te protesteren. Volgens de actievoerders zijn voorzieningen voor de kinderen in de VS juist beter dan in Rusland.