KNVB wil dat profs gedrag verbeteren

donroyco

Partijen in het Nederlandse betaald voetbal hebben afgesproken de gedragscode voortaan beter na te leven op het veld. Dat laat de KNVB woensdag weten na overleg met afgevaardigden van de Eredivisie, de Jupiler League en de spelers-, trainers- en scheidsrechtersvakbonden.

De discussie over de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal kwam op gang na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys. Volgens de bond bieden de huidige regels, en de gedragscode in het bijzonder, voldoende aanknopingspunten voor concrete actie op korte termijn. Wel moet er nadere invulling aan de afspraken worden gegeven. Wat precies anders moet, wordt later deze week bekendgemaakt.

"Je voelt aan alles dat iedereen zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Dat we de besproken thema's nu eerst verder uit willen werken, spreekt voor zich", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong in verklaring. "Het uitgangspunt is in eerste instantie dat de gedragscode voor spelers en officials stringenter nageleefd zal worden."

De KNVB presenteert uiterlijk 1 maart het KNVB-brede actieplan ter bevordering van respect op en rond de voetbalvelden.