Olielek Aruba beslaat duizend vierkante meter

Redactie

Door het olielek in de haven van Oranjestad op Aruba is een olievlek van duizend vierkante meter ontstaan. De stranden van Aruba bleef een ramp bespaard doordat de olievlek met de stroming naar open zee is gedreven.

Een containerschip lekte de olie dinsdag tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Het schip, de Southern Bay, is handen van rederij Seatrade uit België, dat vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip doet elke vijf weken Aruba aan en vervoert kaas, melk en andere producten vanuit Nederland.

Vanwege het lek heeft justitie een boete van dertigduizend dollar opgelegd. Het schip ligt nog steeds aan de ketting omdat de Arubaanse autoriteiten ook de kosten van onder meer de opruimactie gecompenseerd willen zien. Mogelijk zijn behalve de haven ook verschillende boten, waaronder twee cruiseschepen, vervuild door de olie.

De oorzaak van het lek is mogelijk een scheur in een brandstoftank, die is ontstaan door laswerkzaamheden. De Southern Bay heeft in november een grote onderhoudsbeurt gehad. De olie kwam uiteindelijk terecht in een tank met ballastwater. Toen deze overstroomde, kwam de olie in de haven terecht.