'Rutte had alle informatie over Verdaas'

Redactie

Mark Rutte beschikte tijdens de formatie over alle informatie met betrekking tot de declaratiekwestie rond Co Verdaas. Dat schrijven Gedeputeerde Staten van Gelderland in een notitie aan Provinciale Staten over de afgetreden staatssecretaris. Verdaas trad begin deze maand af.

Voor het gesprek met formateur Rutte kreeg Verdaas een dossier mee, met daarin alle informatie over de declaraties en het woon-werkverkeer van de oud-gedeputeerde. Het provinciebestuur kan niet zeggen of dit dossier ook gedeeld is met anderen. Op verzoek van de formateur werd ook een mail gestuurd met alle informatie. Hierin wordt een relatie gelegd met een zaak rond de declaraties van Gelderse gedeputeerden die nu bij de Raad van State dient.

Verdaas diende jarenlang declaraties in voor privéritten naar Nijmegen, terwijl hij naar Zwolle was gereden. De PvdA'er had wel een onderkomen in Nijmegen, maar bleek tegen de regels in feitelijk in Zwolle te vertoeven. Dit is niet toegestaan, aangezien gedeputeerden moeten wonen in de provincie waar zij werken.

Rutte zei eerder in een debat in de Tweede Kamer dat hij weliswaar met Verdaas had gesproken, maar dat hij toen niet op de hoogte was van de discussie rond de woonplaats van Verdaas en de rechtmatigheid van diens declaraties. Deze volgens hem nieuwe feiten zouden pas na het gesprek aan het licht zijn gekomen. Volgens de provincie zat deze informatie echter wel in het dossier.

Provinciale Staten in Gelderland houden woensdag een spoeddebat over de kwestie. Dat duurt naar alle waarschijnlijkheid de hele dag.