Veel artsen hebben moeite met zwijgplicht

Redactie

Twee op de vijf artsen hebben soms moeite met het beroepsgeheim. Dat concludeert vakblad Medisch Contact woensdag op basis van een enquête onder negenhonderd artsen.

Ruim de helft van de Nederlandse artsen heeft het beroepsgeheim wel eens geschonden. Dat lijkt volgens Medisch Contact veel, maar in veel gevallen moeten artsen spreken als er bijvoorbeeld vermoedens zijn van kindermishandeling. Zo'n 85 procent zegt niet te kunnen werken zonder zwijgplicht.

Incidenteel kijkt een arts uit nieuwsgierigheid in een medisch dossier van een patiënt die hij of zij persoonlijk kent maar niet behandelt. Het overgrote deel van de ondervraagden, 88 procent, vindt dat zo'n arts over de schreef gaat. Ook dokters die collega's vertellen over de behandeling van bekende Nederlanders zitten fout, 78 procent vindt dat dat niet kan.

Een meerderheid van 68 procent vindt dat het geen probleem is als een arts tijdens een etentje over een patiënt vertelt, zolang diens naam maar niet wordt genoemd. Zo'n 45 procent vindt dat door artsen de politie mag worden gewaarschuwd als dronken patiënten de weg op gaan.