Aparte opleiding voor vmbo-leraar

Redactie

Studenten die een lerarenopleiding volgen kunnen vanaf komend schooljaar kiezen om zich te specialiseren in het vmbo of mbo-onderwijs. Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister hoopt dat leraren zo beter beslagen ten ijs komen als ze voor de klas gaan staan. Lerarenopleidingen bieden eerst een brede basis aan waarna studenten in het vierde jaar kunnen kiezen voor de speciale afstudeerrichting.

Volgens Bussemaker valt of staat de kwaliteit van het beroepsonderwijs met hoe goed de docent is. "Dat vraagt van lerarenopleidingen, maar ook van scholen zelf, dat zij toekomstige leraren beter voorbereiden op wat zij kunnen verwachten, hen daar ook de juiste bagage voor meegeven en zorgen voor een optimale begeleiding", schrijft de minister.

Bussemaker wil verder beter toezien op zij-instromers, docenten die uit de beroepspraktijk komen. Zij moeten eerst laten zien dat ze geschikt zijn voor het leraarsvak. Tegelijkertijd moeten mbo-scholen hun docenten beter begeleiden en gerichter samenwerken met lerarenopleidingen.