UBS schikt voor miljarden in Libor-fraude

Redactie

UBS is akkoord gegaan met een schikking van 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) vanwege de betrokkenheid van de bank bij de manipulatie van de belangrijke Libor-rente. De schikking is getroffen met de Britse, Amerikaanse en Zwitserse autoriteiten, maakte de bank woensdag bekend.

In het afgelopen zomer aan het licht gekomen Libor-schandaal worden verschillende internationale banken ervan verdacht de belangrijke interbancaire Libor-rente te hebben gemanipuleerd door valse data aan te leveren. De Libor-rente wordt als basis gebruikt van veel financiële producten, waaronder hypotheken.

Als onderdeel van de schikking erkent UBS dat het betrokken is geweest bij één geval van fraude. De grootste bank van Zwitserland is hiermee na het Britse Barclays, waar de fraude werd ontdekt, de tweede bank die een schikking getroffen heeft. Barclays ging akkoord met een boete van bijna 360 miljoen euro. In Nederland wordt door De Nederlandsche Bank onderzoek gedaan naar betrokkenheid van de Rabobank.


UBS schikt voor miljarden in Libor-fraude (Foto: Novum)