Eredivisieseizoen volgend jaar vroeg van start

Peterselieman

Het betaald voetbal in Nederland trapt volgend seizoen al op 27 juli af met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later staat de eerste speelronde op het programma in de Eredivisie en Jupiler League. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De competities starten zo vroeg vanwege het wereldkampioenschap in Brazilië in 2014.

"FIFA-bepalingen schrijven namelijk voor dat de competitie 25 dagen voorafgaand aan het WK moet zijn beëindigd. Zo zijn de internationals verzekerd van voldoende rust en een gedegen voorbereiding tussen competitie en eindtoernooi", licht manager competitiezaken Gijs de Jong toe.

De laatste speelronde in de Eredivisie wordt opvallend genoeg op een zaterdag afgewerkt, dat is doorgaans een zondag. "De laatste ronde in de Eredivisie hebben we vastgesteld op zaterdag 3 mei. Alle wedstrijden starten dan om 18.45 uur. Hierna volgen zoals gebruikelijk de play-offs, die uiterlijk op 18 mei worden beslist."

De KNVB heeft slechts één doordeweekse speelronde gepland voor de Eredivisie. "Deze staat geprogrammeerd op 4, 5 en 6 februari 2014," aldus De Jong. "Dit vanwege een goede verhouding tussen arbeid en rust tussen twee sportieve activiteiten. De laatste competitiewedstrijden in de Eerste Divisie worden op vrijdag 25 april afgewerkt."

Net als de afgelopen seizoenen is er opnieuw een winterstop. "De laatste speelronde voor zowel de Jupiler League als de Eredivisie is in het weekend van 20, 21 en 22 december. Daarna worden, net zoals dit jaar, in de week ervoor nog de achtste finales van de KNVB beker gespeeld." Vrijdag 17 januari worden de competities hervat.