[Upd] Metropole Orkest krijgt subsidie tot 2017

Redactie

Het Metropole Orkest wordt misschien toch nog gered. Tweede Kamerleden Martijn van Dam (PvdA) en Matthijs Huizing (VVD) willen een motie indienen over het pop- en jazzorkest, kondigde het PvdA-Kamerlid woensdag aan via Twitter. Het debat over de mediabegroting, van waaruit het omroeporkest wordt betaald, is uitgesteld.

SP, D66 en CDA hebben de afgelopen tijd geregeld hun onvrede geuit over het dreigende einde van het orkest. Dat ook de PvdA en de VVD nu met een motie komen, lijkt een goed teken. De afgelopen weken lieten zowel staatssecretaris Sander Dekker (VVD), die verantwoordelijk is voor media, als minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) weten geen geld te hebben voor het orkest.

Het muziekgezelschap, dat onlangs werd genomineerd voor twee Grammy Awards, zegt voor de komende jaren vijftien miljoen euro nodig te hebben om te kunnen voortbestaan. In de regeerperiode van het vorige kabinet werden ze uit het budget van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) geschreven.

Het orkest moest op zoek naar manieren om zelfstandig, zonder rijkssubsidie, door te gaan. Dat lukte niet. Het MCO liet weten dat het orkest altijd subsidie, zo'n 3,5 miljoen euro per jaar, nodig zou hebben.

Dinsdag gaf het Metropole Orkest een kort optreden voor Kamerleden en journalisten in Den Haag. Ook werd een petitie ingeleverd met tienduizenden handtekeningen.

Update 17.21 uur
Het is rond. Het Metropole Orkest krijgt toch alsnog financiële steun tot 2017. De regeringspartijen PvdA en VVD zijn het daarover eens geworden, heeft PvdA-Kamerlid Martijn van Dam dinsdag gemeld.
 


Toch nog hoop voor Metropole Orkest (Foto: Novum)