Rellen om foto's Zweedse 'tienersletjes'

Djeez

In Göteborg zijn vandaag enorme rellen uitgebroken. Aanleiding voor de rellen werd gevormd door de verspreiding van foto's van honderden Zweedse tienermeisjes. Zij zouden in zijn voor vele seksuele handelingen.

Een gebruiker van Instagram vroeg onlangs om tips om sletjes in Göteborg te hosselen. Tipgevers werd volledige anonimiteit beloofd. De actie was succesvol, want de vrager kreeg meer dan tweehonderd foto's toegestuurd, in combinatie met de namen en seksuele ervaringen van 13- en 14-jarigen.

Al snel barstte de Instagram-pagina uit zijn voegen. Er verschenen meer en meer foto's met tags als 'sletten' en 'hoeren'. "Er waren meer dan meer dan 7.000 volgers", laat een 22-jarige inwoner van Göteborg weten. "Er waren foto's bij van jongere zusjes en broertjes van mijn vrienden, die na 1997 waren geboren."

Instagram besloot de boel te sluiten, maar de aantijgingen gingen op Facebook gewoon door. Al snel werd een tweede Facebook-pagina geopend, waar mensen werden opgeroepen zich te verzamelen bij de school van een 17-jarig meisje. Zij zou als eerste de oproep om 'sletjes' hebben geplaatst. Zij zouden het tienermeisje hardhandig wat respect bijbrengen.

Vanochtend was het dan zo ver. Volgens de politie hadden zich vanochtend meer dan zeshonderd jongeren bij de Plusgymnasiet high school verzameld. Hoewel de politie er direct bij was om wegen rond de school af te sluiten en bereden politie in te zetten, braken er toch rellen uit. Er werd met flessen en stenen gegooid, en lantaarnpalen gingen tegen de vlakte.

De woedende menigte verliet uiteindelijk de school om bij een winkelcentrum verder te rellen. Het winkelend publiek moest hierop dekking zoeken tegen de raddraaiers. Met de arrestatie van 27 jongeren is de rust inmiddels wedergekeerd in de Zweedse stad. Het meisje dat de oproep heeft geplaatst, heeft een veilig heenkomen weten te vinden.


Een filmpje van de rellen van vandaag