Obama doet concessies over fiscal cliff

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag concessies gedaan aan de Republikeinen in de onderhandelingen over het afwenden van de zogenoemde fiscal cliff, een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen die op 1 januari automatisch ingaan, tenzij er een overeenkomst wordt gesloten.

In zijn nieuwste voorstel aan John Boehner, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, stelt Obama voor om belastingen te verhogen voor mensen die meer dan vierhonderdduizend dollar verdienen. Eerder legde Obama die grens nog bij 250 duizend dollar. De Republikeinen willen alleen de belastingen voor mensen die meer dan een miljoen dollar verdienen verhogen.

Daarnaast laat Obama zijn eis varen om het schuldenplafond te kunnen verhogen, iets wat nu door het Congres moet worden gedaan. Wel wil de president de komende twee jaar niet meer over het schuldenplafond steggelen, en die discussie daarmee over de verkiezingen van 2014 tillen.

Het plan van Obama omvat nu 1,3 biljoen dollar extra aan belastinginkomsten voor de komende tien jaar en 930 miljard dollar aan bezuinigingen. Wat Boehner betreft is het een stap in de goede richting, maar nog niet genoeg. "Elke aanpassing van de eerdere onrealistische voorstellen van de president is een stap in de juiste richting", zei een woordvoerder van Boehner. "Maar een voorstel met 1,3 biljoen aan inkomsten en slechts 930 miljard aan bezuinigingen kan niet gebalanceerd worden genoemd."