Kamp komt met protocol voor zeezoogdieren

Redactie

Het kabinet gaat een protocol opstellen hoe moet worden omgegaan met gestrande zeezoogdieren, zoals bultruggen. Dat zegde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag toe tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Kamp moest in het parlement tekst en uitleg komen geven naar aanleiding van de gestrande bultrug Johannes. Of Johanna, zoals PVV'er Dion Graus zei. "Het blijkt een dame te zijn." Graus verwoordde de gevoelens een aantal betrokkenen dat grote fouten zijn gemaakt bij de bultrug, die na een aantal reddingspogingen niet kon worden gered.

Volgens Graus heeft het dier vijf dagen liggen 'wegteren' op een zandbank bij Texel, terwijl het dier volgens hem gemakkelijk had kunnen worden gered. Kamp sprak dit tegen. Hij zei dat door verschillende instanties al het mogelijke is gedaan om het dier te redden. Toen dat niet lukte, heeft hij besloten dat de bultrug uit zijn lijden moest worden verlost.

"Ik denk dat uitstekend gehandeld is", zei Kamp. Ook is volgens hem niemand geweigerd om hulp te bieden. Wel is het allemaal 'niet perfect' gegaan. Een protocol is daarom op zijn plek. "We zijn niet gewend met dit soort dieren om te gaan." Het kabinet was al bezig met een protocol voor bruinvissen en orka's, dat wordt nu uitgebreid naar alle zeezoogdieren.

De minister kwam hiermee tegemoet aan fractieleider Marianne Thieme (PvdD), die had aangedrongen op het protocol. Op haar verzoek stuurt Kamp ook meer informatie over de doodsoorzaak naar de Kamer.


Kamp komt met protocol voor zeezoogdieren (Foto: Novum)