Ook hof billijkt verbod wietverkoop toeristen

Redactie

De staat mag coffeeshops blijven verbieden wiet aan toeristen te verkopen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag in hoger beroep bepaald. Een groot aantal coffeeshophouders wilde het zogeheten ingezetenencriterium van tafel en had een kort geding aangespannen.

Volgens de coffeeshophouders gaat het bij het criterium om ongeoorloofde discriminatie. Het streven om de omvang van coffeeshops te beperken en drugstoerisme tegen te gaan rechtvaardigen volgens het hof echter het maken van onderscheid tussen ingezetenen en niet-ingezetenen. Het hof bevestigt hiermee een uitspraak van de rechtbank Den Haag.

Het ingezetenencriterium is sinds mei van kracht in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en houdt in dat coffeeshops alleen mogen verkopen aan inwoners van Nederland. Vanaf januari geldt de maatregel officieel in het hele land.

Het regeerakkoord van VVD en PvdA laat daarbij wel ruimte voor 'lokaal maatwerk'. Gemeenten mogen tot op zekere hoogte zelf bepalen vanaf wanneer het criterium daadwerkelijk gehandhaafd mag worden. Toeristen die wiet willen kopen blijven in Amsterdam voorlopig welkom.