Velappan wil stappen tegen corrupte Bin Hammam

Frank (franklop)

Peter Velappan vindt dat Mohamed bin Hammam moet worden vervolgd. De Qatarees legde zaterdag al zijn functies in de voetballerij neer, maar dat mag volgens de voormalig secretaris-generaal van de Aziatische voetbalbond AFC geen belemmering zijn om Bin Hammam strafrechtelijk te vervolgen. "Hij had geen andere keus om af te treden, maar dat betekent niet dat hiermee de kous af is", zegt de 77-jarige Maleisiër dinsdag.

Bin Hammam was door wereldvoetbalbond FIFA al levenslang geschorst vanwege corruptie, maar was aanvankelijk strijdbaar om zijn naam te zuiveren. Zo maakte hij zijn zaak aanhangig bij het hoogste internationaal sporttribunaal CAS. Afgelopen weekend staakte Bin Hammam de strijd, zo liet hij weten in een ontslagbrief aan de FIFA.

"Dit is zijn kerstcadeau", zegt Velappan, die tussen 1978 en 2007 secretaris-generaal van de Aziatische voetbalbond was. "Fair play geldt niet alleen binnen, maar ook buiten het veld. Ik dring er bij de AFC en de FIFA op aan stappen te ondernemen tegen Bin Hammam. Het moet een les zijn voor alle toekomstige leiders dat ze geen misbruik kunnen maken van hun bevoegdheden en ermee kunnen wegkomen."

Bin Hammam, toen nog voorzitter van de AFC, nam het vorig jaar op tegen Sepp Blatter om president van de FIFA te worden. Vlak voor de verkiezing werd de Qatarees echter beschuldigd van corruptie en vervolgens geschorst. Hij zou bestuurders van Caribische voetbalbonden geld hebben toegeschoven opdat ze voor hem zouden stemmen.

In een onderzoek werd meer bewijs van corruptie gevonden tussen 2008 en 2011, en eerder dit jaar werd hij geschorst. Bij de AFC was hij inmiddels ook al afgezet.