'Harry Mens moet alsnog vervolgd worden'

Redactie

De hoofdverdachte in de Klimop-zaak Jan van V. wil dat Harry Mens toch wordt vervolgd voor het opstellen van een valse factuur. Mens trof eerder met het Openbaar Ministerie een schikking van honderdduizend euro. De advocaat van Van V., Willem Koops, laat dinsdag weten dat hij daarvoor een procedure is gestart.

Harry Mens trof in mei een schikking met het OM voor het opstellen van een factuur van anderhalf miljoen gulden (690 duizend euro) voor het begeleiden van een vastgoeddeal in 2000. Volgens justitie had Mens die dienst echter niet geleverd. Het OM kwam de valse factuur op het spoor in de grootste Nederlandse vastgoedfraudezaak Klimop.

Van V. betaalde de factuur van Mens namens het Bouwfonds, zijn werkgever. Van V. werd begin dit jaar tot vier jaar celstraf veroordeeld in de Klimop-zaak. Via spookfacturen werd tweehonderd miljoen euro aan het Bouwfonds onttrokken. Van V. stelt echter dat hij zelf niet heeft verdiend aan het betalen van de factuur van Mens.

Van V. betaalde de factuur van Mens naar eigen zeggen omdat er reputatieschade dreigde voor het Bouwfonds. Volgens hem werd Mens betaald om een eerdere zaak met justitie te kunnen schikken, waarbij ook de directeur van het Bouwfonds betrokken was. Doordat Mens de zaak schikte, werd er geen vervolging ingezet tegen de directeur.

Harry Mens zegt in een reactie tegenover Novum Nieuws niet wakker te liggen van de zogeheten artikel 12-procedure. "Het is complete onzin. Een kat in het nauw maakt rare sprongen." Volgens Mens is de factuur niet opgemaakt om een eerdere schikking te betalen. "Dat verhaal klopt van geen kant."

Het hoger beroep tegen Van V. dient nog.