Apple delft onderspit in rechtszaak VS

Redactie

Een Amerikaanse rechter gaat niet mee in de eis van Apple om de verkoop van smartphones van Samsung in de Verenigde Staten te verbieden. In augustus bepaalde een jury nog dat Samsung in smartphones illegaal gebruik maakt van technologie van Apple.

Rechter Lucy Koh kondigde aan de komende weken meer knopen door te hakken in de zaak. In de zomer kreeg Apple nog 1,05 miljard dollar (800 miljoen euro) aan schadevergoeding toegewezen. Samsung zou volgens de rechtbankjury essentiële onderdelen van de iPhone en de iPad hebben gekopieerd. Apple drong er bij de rechter op aan om de verkoop van acht modellen van Samsung smartphones te verbieden.

Apple begon eerder dit jaar een tweede rechtszaak over nieuwere producten van Samsung die ook gebruik zouden maken van technologie van Apple. Die zaak komt waarschijnlijk in 2014 voor de rechter. De twee bedrijven voeren ook in diverse andere landen juridisch strijd.

De advocaat van Apple Harold McElhinny stelde eerder dit jaar dat Samsung bewust de technologie van Apple heeft gekopieerd. De advocaat van Samsung Charles Verhoeven stelde dat Apple probeert om Samsung in rechtszaken te verwikkelen, in plaats van de strijd op de telefoonmarkt aan te gaan. Samsung stelde dat het geen eerlijk proces kreeg in de rechtbank die twintig kilometer van het Apple-hoofdkantoor ligt.