Project X-feest woord van het jaar

Redactie

Project X-feest is het woord van het jaar geworden. In een verkiezing van Van Dale haalde het woord zeventien procent van de stemmen, meldt de uitgever dinsdag.

Het woord project X-feest werd dit jaar veelvuldig gebruikt nadat een meisje uit Haren een evenement op Facebook had aangemaakt om haar zestiende verjaardag in september te vieren. Ze was vergeten het als privé aan te merken. Het feest werd al snel gebombardeerd tot Project X, naar een Amerikaanse film waarin een verjaardagsfeestje enorm uit de hand liep.

Het liep in Haren ook uit de hand. Er kwamen duizenden mensen en na een tijd braken rellen uit. Tientallen mensen raakten gewond en er werd voor miljoenen euro's schade aangericht.

Op de tweede plaats kwam bangalijst. Dat is een lijst met namen van meisjes die gemakkelijk over te halen zouden zijn voor seks. Inbrekersrisico werd derde. Dat woord gebruikte staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) toen een inbreker in het Noord-Brabantse Diessen omkwam bij een vechtpartij met de bewoners van een huis.

In de categorie jongerentaal won het woord whappen, bij lifestyle won facebookrellen, bij amusement gangnamstijl, naar een hit van een Zuid-Koreaanse artiest. Bij economie werd onderwaterhypotheek eerste en bij politiek weglooppoliticus.

Vorig jaar was tuigdorp het woord van het jaar. De jaren daarvoor wonnen gedoogregering, ontvrienden, swaffelen en bokitoproof.