Politie Bahrein zet traangas in tegen betogers

Redactie

Betogers in Bahrein zijn maandag de straat opgegaan in een winkeldistrict in de hoofdstad Manamah om de dood van twee betogers in 1994 te herdenken. Veiligheidstroepen zetten traangas in en verrichtten arrestaties. Veel winkels in het district zagen zich genoodzaakt de deuren te sluiten.

Hoeveel arrestaties er zijn verricht zeiden de autoriteiten niet. Onder de gearresteerden was wel Yousef al-Muhafedha, het plaatsvervangend hoofd van het Bahreinse Centrum voor de Mensenrechten, aldus zijn vrouw.

De arrestatie van Al-Muhafedha kan voor nog meer oproer zorgen in Bahrein. Een Bahreins hof wees vorige week nog het beroep tegen de veroordeling van Nabeel Rajab, het hoofd van het Centrum, af. Rajab was eerder veroordeeld voor het aanzetten tot 'illegale bijeenkomsten'.

Het is al langer onrustig in Bahrein. Het land wordt geregeerd door een soennitische monarchie, maar de sjiitische meerderheid in het land wil meer politieke zeggenschap. Sinds de onrust in februari 2011 losbrak zijn 55 mensen omgekomen.