Nederland helpt fiscus ontwikkelingslanden

Redactie

Nederland gaat ontwikkelingslanden helpen bij het innen van de belasting. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) maandagavond gezegd tijdens de behandeling van haar begroting in de Tweede Kamer.

"Als we willen dat overheden in ontwikkelingslanden op eigen benen staan, is het belangrijk dat ze hun eigen inkomsten genereren en daarover verantwoording afleggen aan hun eigen bevolking", zei Ploumen. De bewindsvrouw heeft afspraken met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) gemaakt over haar voornemen.

De Nederlanders gaan helpen zorgen dat het innen van belastingen transparant een eerlijk gebeurt. "We gaan met experts van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën de belastingautoriteiten helpen in ontwikkelingslanden waar we ons op concentreren."

Nederland loopt hiermee volgens Ploumen voorop. De opgedane kennis zal worden gedeeld met de internationale belastingspecialisten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Ploumen is verder van plan om samen met Weekers een aantal bestaande belastingverdragen tegen het licht te houden en te kijken wat de effecten van die afspraken zijn voor de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden. "Die verdragen zijn soms al decennia oud en we willen kijken of ze nog wel bij deze tijd passen", aldus de minister.