Werkstraf voor docent om ontucht met leerlinge

Redactie

Een 46-jarige docent uit het Friese Sint Nicolaasga is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf voor ontucht met een 15-jarige leerlinge. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vindt de Leeuwarder rechtbank niet dat de docent het meisje heeft verkracht.

De rechtbank acht bewezen dat zowel de man als het meisje verliefd was. Daardoor zou het meisje niet onder dwang hebben toegegeven aan seksuele toenaderingen van de docent. De docent van het Bogerman College in Koudum was een vertrouwenspersoon voor het meisje, dat aan anorexia leed.

Omdat de school het vermoeden had dat de twee intiemer waren dan normaal, kreeg de docent het advies om afstand te nemen. De man was inmiddels echter verliefd geworden. De twee hadden twee keer seks. De man zei zelf dat hij niet meer zeker wist of daarbij sprake is geweest van penetratie. Het meisje had verklaard dat dat wel zo was.

De rechtbank vindt dat de man misbruik heeft gemaakt van 'een jong en kwetsbaar meisje'. Bij het bepalen van de hoogte van de straf hield de rechtbank er rekening mee dat de docent zijn baan is kwijtgeraakt. Omdat de man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis en een autistische ontwikkelingsstoornis, moeten de feiten hem in verminderde mate worden toegerekend, oordeelde de rechtbank verder.

De rechtbank legde de leraar een contactverbod op, met uitzondering van een slachtoffergesprek tussen hem en het meisje dat onder toeziend oog van de reclassering zal plaatsvinden. De docent moet zich voorts laten behandelen bij de forensische psychiatrie. Ook moet de man het meisje een schadevergoeding van 2625 euro betalen.