Van Heek: "I just did it"

Peterselieman

Afgelopen zaterdag verraste skiër Marvin van Heek met een achtste plaats op de afdaling in Val Gardena. De Nederlander, die eerder voor Frankrijk uitkwam, debuteert dit seizoen in de wereldbeker en toont meteen aan met de toppers mee te kunnen.

Van Heek sprak met de Telegraaf. "De mensen zeggen dat ik een goede 'glijder' ben. Ik ben er trots op voor Holland te starten, maar doe dit uiteindelijk natuurlijk wel voor mezelf en omdat ik van dit werk hou. Alle parcoursen in de wereldbeker zijn nieuw voor mij. Ik kende ze alleen van tv en had af en toe best zenuwen. Maar na de trainingen merk ik dat ik het aankan."

Het resulteerde in Val Gardena onder lastige omstandigheden in een achtste plaats voor de Nederlander, op slechts 0,59 seconden van de Amerikaanse winnaar Steven Nyman. "Het was een verbazingwekkende dag. Ik had na de herstart van de race betere condities, maar heb ook mijn kans gepakt. I just did it."

Van Heek woont met zijn familie in Frankrijk en kwam in de jeugd ook voor dat land uit. De hevige concurrentie deed hem anderhalf jaar geleden besluiten om voor Nederland te skiën. Vader Hendrik-Jan van Heek zei dat zijn zoon bij de overgang tot aan de sponsor aan toe alles zelf geregeld had. "Ze (de Franse skifederatie, red.) deden weinig moeite om hem tegen te houden, maar hebben er nu spijt van. Bij Nederland kan hij relaxed van start gaan en dan komt het goede skiën vanzelf."