Coalitie: bestraf verzet tegen profscheids strenger

Redactie

De KNVB moet verzet tegen scheidsrechters in het profvoetbal strenger bestraffen. Sportjournalisten moeten terughoudender zijn in hun kritiek op beslissingen van de scheidsrechter. Die oproep doen VVD en PvdA maandag bij het begrotingsoverleg over sport in de Tweede Kamer, zegt VVD-Kamerlid Matthijs Huizing.

De aanleiding is de dood van een grensrechter in Almere. Iedereen heeft volgens Huizing een rol om geweld in het voetbal te voorkomen. "Dat begint bij ouders, dan kom je bij de coach, de trainers, de spelers en de arbiters zelf. Maar ook de media spelen een rol."

"Als een 6-jarig kind aan voetbal begint en hij hoort ouders langs het veld schreeuwen, de coach luidruchtig protesteren en zijn rolmodellen doen op televisie hetzelfde, dan gaat hij denken dat het normaal is", legt Huizing uit. "Als de sportcommentator dan ook tekeer gaat over een beslissing van een scheids wordt het er niet beter op. Het gaat in de gesprekken na een wedstrijd net iets te vaak over beslissingen van de scheidsrechter."

Huizing wil niet zo ver gaan dat er niks meer van mag worden gezegd als een scheidsrechter een blunder maakt. "Maar de toon kan wel anders. Als een profvoetballer een schot voor open doel mist, kun je bijvoorbeeld zeggen dat ze die wel hadden mogen maken. Op zo'n toon kun je ook over de scheidsrechter praten."

Nieuwe regels hoeft de KNVB volgens Huizing niet in te voeren om spelers die tekeer gaan tegen een scheidsrechter aan te kunnen pakken. "Protesteren tegen een besluit is al verboden. De regels hoeven alleen maar te worden toegepast."

Wangedrag tegen scheidsrechters wordt volgens hem in het amateurvoetbal harder aangepakt dan in het profvoetbal. "Dan wordt als excuus aangevoerd dat profvoetballers er hun geld mee moeten verdienen. Dat lijkt mij juist een reden om het harder aan te pakken."

Vorige week werd naar aanleiding van de dood van de grensrechter in Almere een topberaad gehouden waarbij onder andere ministers, sportwethouders en de KNVB aanwezig waren. Toen werd al gezegd dat spelers sneller van het veld moeten worden gestuurd als ze tekeer gaan tegen een scheidsrechter en dat agressie een probleem is dat met alle betrokkenen moet worden aangepakt.