Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il

Redactie

De Noord-Koreaanse regeringsleiders hebben zondag de dood van Kim Jong Il herdacht. De succesvolle lancering van een langeafstandsraket eerder deze week werd gebruikt om Kim Jong Il en zijn opvolger en zoon Kim Jong Un te prijzen. De lancering is een duidelijk teken dat Kim Jong Un de lijn van zijn vader doorzet, ondanks felle kritiek uit het buitenland.

Het Westen ziet de raketlancering, die volgens Noord-Korea bedoeld was om een satelliet in een baan om de aarde te brengen, als een nauwelijks verhulde test met een langeafstandsraket. Dergelijk testen zijn onder een VN-resolutie verboden en vormen volgens de internationale gemeenschap een bedreiging voor de regionale stabiliteit. Bovendien is het een verspilling van geld, aldus het Westen, omdat het land wordt geplaagd door hongersnood en economische hervormingen hard nodig zijn.

Gevreesd wordt ook dat Pyongyang na de succesvolle lancering enkele nucleaire testen gaat uitvoeren om een kernkop te bouwen die klein genoeg is om op een langeafstandsraket geplaatst te worden.

De Noord-Koreaanse leiders putten zich uit in complimenten voor Kim Jong Il en zijn zoon, die in eigen land veel aanzien heeft vergaard met de raketlancering. Kim Yong Nam, de voorzitter van het presidium van het Noord-Koreaanse parlement, prees Kim Jong Il voor het opzetten van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma en noemde de lancering van de satelliet een 'schitterende overwinning' en een symbool van de belofte die in het verschiet ligt nu Kim Jong Un aan de macht is. De hooggeplaatste militair Choe Ryong Hae waarschuwde zondag dat het leger klaar is om de soevereiniteit van het land te verdedigen.

De afgelopen weken was de stemming in Noord-Korea bedrukt, omdat de dag van het overlijden van Kim Jong Il naderde. De succesvolle lancering was echter reden voor vreugde. Het regime organiseerde een massabetoging op een centraal plein in Pyongyang om de lancering te vieren.

Zaterdag kwamen veel Noord-Koreanen samen bij een bronzen beeld van Kim Jong Il en op het Kim Il Sung-plein om hun respect te tonen. Veel rouwenden legden witte bloemen bij het beeld. Zondag nam Kim Jong Un deel aan een plechtige herdenkingsceremonie in een stadion. Kim Yong Nam hield een toespraak en een militaire kapel speelde muziek. Na de ceremonie, die ongeveer een uur duurde, verliet Kim Jong Un zwijgend de sporthal. Maandag is het precies een jaar geleden dat Kim Jong Il overleed aan een hartaanval.


Noord-Korea herdenkt Kim Jong Il (Foto: Novum)