Kamer kritisch over inspectie na lek patiëntdossiers

Redactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de beveiliging van patiëntendossiers beter controleert. Dat meldt nu.nl zondag na een rondgang.

50Plus-Kamerlid Henk Krol kreeg onlangs enkele vertrouwelijke dossiers van de kliniek Diagnostiek voor U in bezit. De patiëntgegevens waren versleuteld met een viercijferige pincode. De inspectie zag geen aanleiding om maatregelen te treffen. Een Kamermeerderheid van ieder geval D66, CDA, PvdA, SP en 50Plus had meer actie van de IGZ verwacht, aldus de nieuwssite.

Krol wordt vervolgd voor het hacken van de dossiers. "Als justitie de moeite neemt iemand te vervolgen dan is het kennelijk heel ernstig dat medische gegevens zo toegankelijk zijn, zegt SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. "Dat is het in mijn ogen ook. Vervolgens doe je als inspectie niets? Dat is toch wel een beetje raar."

Ook Krol snapt de houding van de IGZ niet."De inspectie had wel degelijk onderzoek moeten doen, zo blijkt uit de taakstelling op hun website. Mij lijkt dat er wel degelijk aanleiding was om deze kwestie nader te bestuderen, gezien de privacy van patiënten."