Aanhouding vistrawler 'administratief misverstand'

Redactie

Het Franse onderzoek naar de vistrawler Maartje Theadora lijkt het gevolg van een onzorgvuldige notering in het scheepslogboek. Dat meldt de eigenaar van het schip, de Katwijkse rederij Parlevliet & Van der Plas. De Franse autoriteiten geleidden het schip van ruim 140 meter dinsdagavond naar de haven van Cherbourg op verdenking van schending van het visserijrecht.

De rederij laat zondag weten geen enkele aanwijzing te hebben voor een serieuze schending van het visserijrecht. Wel zouden de gebruikte netten en de maaswijdte onzorgvuldig zijn weergegeven in het scheepslogboek. Hiervoor kan een waarschuwing of bekeuring worden gegeven.

De rederij benadrukt dat al het door het schip gebruikte vistuig voldoet aan de internationale regelgeving. Ook zouden geen visquota zijn overschreden. Tegen de eigenaar is vooralsnog geen aanklacht ingediend. Het bedrijf zegt alle medewerking aan de Franse autoriteiten te geven en wacht de onderzoeksresultaten af.

De Maartje Theadora is een doorn in het oog van Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is dit een van de schepen die met subsidie van de Europese Unie de wereldzeeën leegvissen. Greenpeace heeft al diverse acties ondernomen tegen het schip, onder meer bij Mauretanië.