Handbalvrouwen loten topploeg Rusland

Peterselieman

De Nederlandse handbalsters moeten zich via Rusland naar het WK knokken. Dat bleek zondag tijdens de slotdag van het EK in Belgrado uit de loting. De Russinnen behaalde in het recente verleden grote successen. De ploeg werd in 2001, 2005, 2007 en 2009 wereldkampioen en pakte in 2008 olympisch zilver, maar won nog nooit een Europese titel.

Bondscoach Henk Groener weet dat de dubbele ontmoeting met Rusland niet makkelijk wordt. "Wij zullen twee topdagen moeten hebben om straks tegen Rusland een kans op WK-kwalificatie te maken." Toch is hij niet verbaasd dat er topper uit de koker kwam. "Gelet op de mogelijke tegenstanders was het vooraf logisch dat we een zware tegenstander zouden treffen."

Eerder deze maand won Nederland een WK-kwalificatietoernooi. In Apeldoorn werden Israël, Slovenië en Oostenrijk aan de zegekar gebonden. Daarmee werd een plaats in de play-offs van het WK van volgend jaar in Servië veiliggesteld. In het eerste weekend van juni ontvangt Nederland Rusland, een week later is de return in Rusland.