Organisaties eisen opheldering over dood bultrug

Redactie

Organisaties eisen opheldering over de gang van zaken rond de dood van de woensdag gestrande bultrug bij Texel. Volgens directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland was sprake van een gebrekkige samenwerking en belangenverstrengeling.

Natuurmuseum Naturalis toonde nog voor de dood van het dier interesse in het karkas en dat is bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. "Het is natuurlijk geen verrassing dat je zo'n groot dier met een spuitje niet dood krijgt", zegt Vons. "De voornaamste reden dat geen explosieven zijn gebruikt is volgens mij dat Naturalis dan niks meer aan het karkas had gehad."

De directeur ontkent overigens geruchten dat Sea Shepherd een stille tocht voor het dier wil organiseren. "Wat mensen hebben geroepen dat er een stille tocht zou moeten komen, maar dat komt niet van ons af."

Dat organisaties niet eens mochten proberen het dier alsnog vlot te trekken, vindt Vons verdacht. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij had meerdere pogingen gewaagd, maar volgens de Partij voor de Dieren mislukten die door materiaalpech. "De conclusie dat redding daarmee onmogelijk werd bleek voorbarig", schrijft de partij op haar website.

De partij noemt het 'buitengewoon storend' dat al werd gepraat over tentoonstelling van het skelet terwijl het dier nog leefde. Er zou een plan van aanpak moeten komen voor gestrande zeezoogdieren waarin staat dat het karkas in beginsel niet uit de natuur wordt gehaald maar als voedsel voor andere zeedieren dient. Belanghebbenden zoals Naturalis zouden geen rol meer moeten krijgen in de besluitvorming rond gestrande dieren.

De dood van het dier werd zondagochtend gemeld door Lenie 't Hart nadat medewerkers van haar zeehondencrèche met een rubberboot ter plaatse waren gegaan. Zij is woedend over de gang van zaken. "Het museum kan zijn skelet binnenhalen", zei ze in een eerste reactie. Bij de autoriteiten kunnen volgens haar de vlag uit.

Texel heeft de dood van de bultrug inmiddels bevestigd op haar website. De gemeente had de ligplaats verboden gebied verklaard om het dier in rust te laten sterven. Dat verbod blijft voorlopig van kracht. 't Hart had burgemeester Francine Giskes zaterdagavond nog gevraagd het verbod op te heffen zodat een nieuwe poging kon worden gewaagd, maar zij zou hebben opgehangen.

Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend. Twee dierenartsen hadden volgens de gemeente geconcludeerd dat het dier ondraaglijk leed. De bultrug bleek zaterdag nog altijd te leven.

Naturalis gaat de walvis ontleden in Den Helder of op Texel. Het skelet wordt geheel of gedeeltelijk tentoongesteld. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken of er iets aan de gezondheid van het dier mankeerde.

De beschuldiging van belangenverstrengeling roept herinneringen op aan orka Morgan, die verzwakt door het Dolfinarium in Harderwijk werd opgevangen. Later werd de orka overgebracht naar dieren park Loro Parque op Tenerife. Belangengroepen stelden dat de orka moest worden vrijgelaten in zee en stelden dat het Dolfinarium de orka had opgevangen om er aan te verdienen.


Organisaties eisen opheldering over dood bultrug (Foto: Novum)