Kans op witte kerst nog uiterst klein

MarcusViridis

De kans op een witte kerst is nog uiterst klein. Voor zover het zondag te voorspellen valt, worden de kerstdagen grijs en regenachtig met een graad of zeven, zegt een woordvoerder van weeronline.nl zondag.

Toch is nog niet alle hoop verloren. Rond vrijdag botsen koude en warme lucht boven Nederland op elkaar. De weermodellen gaan er nu nog vanuit dat het warme front wint, maar er is nog een kleine kans dat de koude lucht wint.

Het weerbureau houdt op wittekerst.nu per plaats bij wat de kans op een witte kerst is. In Amsterdam is er voorlopig dertien procent kans op een witte kerst. Naar de kust toe is de kans kleiner en naar het noorden en zuiden toe wordt die groter. Zo is er in Maastricht 21 procent kans op een sneeuwdek en in Leeuwarden twintig procent.

Een animatie op de website laat voorlopig dan een beteuterd meisje op een slee zien, met nauwelijks sneeuw om in te spelen. Als de kansen stijgen, verandert ook de uitdrukking op haar gezicht, belooft de woordvoerder.

Een officiële witte kerst is sinds 1901 maar acht keer voorgekomen. Daarvan is sprake als het meetveld van het KNMI in De Bilt beide dagen volledig is bedekt met sneeuw. Lokaal is er vaker sprake geweest van een witte kerst. De laatste officiële witte kerst was in 2010. Toen lag in het grootste deel van Nederland een flink pak sneeuw.

Ook in 2009 was sprake van een witte kerst. Dat was toen voor het eerst in lange tijd, tussen 1982 en 2009 was van een witte kerst geen sprake geweest.