Twee derde wil referendum over ruimere invloed EU

bennootje

Over de plannen om de Europese Unie meer invloed te geven op de begroting van Nederland en andere lidstaten moet een referendum worden gehouden. Dat vindt bijna twee derde van de kiezers (64 procent), concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling. Ruim een kwart (26 procent) vindt een referendum niet nodig en de rest weet het niet.

De PVV en de SP pleitten deze week voor een referendum over de voorstellen van EU-voorzitter Herman Van Rompuy. De Belg wil contracten invoeren die afzonderlijke lidstaten moeten afsluiten met de EU over handhaving van de begrotingsdiscipline. Ook wil hij een aparte begroting voor de eurozone.

De meeste voorstanders zijn te vinden onder de PVV- (95 procent) en de SP-kiezers (84 procent). Ongeveer zes op de tien VVD- en PvdA-kiezers zijn voor een referendum. Bij de CDA-kiezers zijn er net iets meer tegenstanders. Daar is 47 procent voor en 48 procent tegen. Het referendum krijgt de minste steun bij de D66-kiezers. Daar is bijna twee derde (65 procent) tegen en slecht dertig procent voor.

In de zetelpeiling verandert deze week niets. De PVV blijft met 24 zetels de grootste partij, gevolgd door de PvdA met 23 zetels en de VVD met 22 zetels.