Schalke 04 stuurt coach Stevens de laan uit

Boris (borisz)

Huub Stevens is ontslagen als trainer van Schalke 04. De Nederlandse coach wordt verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van de laatste weken. Schalke verloor zaterdag thuis met 3-1 van SC Freiburg en zakte terug naar de zevende plaats in de Bundesliga. Voormalig jeugdcoach Jens Keller vervangt Stevens per direct bij de Königsblauen, meldt de club zondag.

Stevens was bezig aan zijn tweede periode in Gelsenkirchen. Eerder had hij Schalke tussen 1996 en 2002 onder zijn leiding, met het nodige succes overigens. Stevens won eenmaal de UEFA Cup en twee keer de Duitse beker. In 2001 greep Schalke na een dramatische ontknoping op de laatste speeldag net naast de Duitse titel.

De 59-jarige Stevens, die in 1999 verkozen werd tot coach van de eeuw, schoot zijn oude liefde vorig jaar september te hulp. Hij nam de positie over van Ralf Ragnick, die plotseling was opgestapt vanwege een burn-out. Aanvankelijk leek Stevens ook van zijn tweede dienstverband een succes te maken. Hij leidde de club naar de derde plaats en ging ook dit seizoen met Schalke uitstekend van start.

De laatste weken kwam de klad er echter in. Het gat met koploper Bayern München is inmiddels opgelopen tot zeventien punten. In de Champions League verging het Schalke beter. De groepsfase, met onder meer Arsenal als opponent, werd als eerste afgesloten. Stevens had bij Schalke de beschikking over de Nederlandse internationals Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay.

Stevens, die nog een contract tot het einde van het seizoen had, was in de Bundesliga eerder ook werkzaam bij Hertha BSC, 1.FC Köln en Hamburger SV. In zijn vaderland diende Stevens tweemaal Roda JC en ook PSV.