Republikeinen bereid tot hogere miljonairsbelasting

bennootje

In de vastgelopen Amerikaanse begrotingsonderhandelingen hebben de Republikeinen voorgesteld een belastingverhoging in te voeren voor huishoudens met een inkomen van meer dan een miljoen dollar. Het voorstel komt van John Boehner van het Huis van Afgevaardigden, zegt een ingewijde.

De Democratische president Barack Obama zou het aanbod hebben geweigerd. Hij wil dat de hogere belastingen al gelden bij een inkomen van meer dan 250.000 dollar. Het voorstel zou wel aangeven dat er beweging zit in de gesprekken die in een impasse waren geraakt.

Belastingverlagingen die nog onder de vorige president George Bush werden ingevoerd lopen met de ingang van het nieuwe jaar af. Als de Republikeinen en de Democraten het niet eens worden over nieuwe maatregelen, wordt de belasting voor iedereen met een inkomen verhoogd. Dit wordt in de Verenigde Staten fiscal cliff (fiscale afgrond) genoemd. Tegelijk met de belastingverhoging worden bezuinigingen ingevoerd, tenzij die worden uitgesteld.

De fiscale afgrond dreigt volgens sommigen het herstel van de economie in de kiem te smoren. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, heeft gewaarschuwd dat de onzekerheid hierover de economie al schade heeft toegebracht.

Boehner was tot nu toe fel tegen het verhogen van welke belasting dan ook. Hij stelde voor in tien jaar tijd 800 miljard dollar op te halen door mazen in de fiscale wetgeving te dichten. Hij staat echter onder toenemende druk van Republikeinse senatoren die zeggen dat hij moet toegeven aan de eis van Obama om de belasting voor rijken te verhogen. In ruil daarvoor zou Obama begin volgend jaar extra bezuinigingsmaatregelen moeten treffen en de federale leenlimiet moeten verhogen.